GLAVOBOLJE

Glavobolja se može javiti i kod relativno zdravih osoba zbog psihičke napetosti, nervoze, premora. Leči se kafetinom, nekim antireumatikom, a ponekad može proći spontano.

TENZIONA GLAVOBOLJA

Tenziona glavobolja je najčešći vid glavobolje. Nastaju na bazi reumatskog procesa vratnog dela kičme koji uzrokuje zatezanje vratnih mišića i pritisak na korenove nerava koji izlaze iz tog dela kičme.

Tenziona glavoboja slika

Bol u obliku stezanja, bušenja ili pritiska se širi iz vrata prema potiljku i prema slepoočnicama. Često se bol opisuje “kao obruč oko glave, ili boli cela glava”. Ovakvi pacijenti često imaju reumatske promene i u donjim delovima kičme, pa su glavobolje ponekad praćene bolovima u leđima, rukama i nogama. Ponekad se javlja trnjenje jedne strane lica, ruke ili noge. Glavobolje se javljaju na nekoliko dana, ponekad i svakog dan.

Lečenje: U početku bolesti ova vrsta golavobolje dobro reaguje na antireumatike ili kafetin. Međutim ukoliko bolest traje mesecima i godinama, zahteva ozbiljno lečenje. Kombinacija blagih analgetika, koanalgetika i lekova za oporavak nerava daje odlične rezultate u lečenju ove vrste glavobolje.

MIGRENA

Migrena je najpoznatija vrsta glavoboje. Manifestuju se kao jak pulsirajući bol jedne polovine glave, praćen mučninom, povraćanjem, preosetljivošću na svetlost i buku. Napad migrene najčešće traje 2-3 dana, a period javljanja je individualan, od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kod žena su napadi migrene često vezani za menstrualni ciklus.

Migrena slika

Lečenje: Ponekad se napad migrene može zaustaviti nekim antireumatikom ili kafetinom, ali često su neophodni posebni lekovi za migrene (triptani). Međutim ovi lekovi su efikasni samo kad se uzmu na početku napada. Ukoliko se često upotrebljavaju mogu biti jako štetni.

Infuziona terapija sa malo analgetika je najefikasniji način za zaustavljanje migrenoznog napada. Dugotrajno lečenje migrene podrazumeva primenu nekoliko vrsta lekova koji uvode pacijenta u dugotrajnu remisiju (periodi bez glavobolje).

Za detaljnije informacije pogledajte sajt migrena.rs.

KLASTER GLAVOBOLJA

Klaster glavobolja se javlja u napadima, nekoliko puta dnevno, u razmacima od 30 do 90 minuta. Epizode sa napadima traju danima, nedeljama, ili čak mesecima, dok su između njih remisije koje traju od nekoliko meseci do nekoliko godina. Bol se javlja dosta naglo, vrlo je jak, pulsirajući, koncentriše se na jedno oko, šireći se prema slepopčnici ili gornjoj vilici. Nekada se širi na celu polovinu lica, uho, vrat i potiljak. Najčešće se javlja na istoj polovini glave. Praćen je suzenjem oka, curenjem nosa i znojenjem odgovarajuće polovine lica.

Klaster glavobolja slika

Lečenje: Napad glavobolje možemo zaustaviti jednom infuzionom terapijom koja sadrži male doze analgetika i lekove za ishranu nerava. Odmah se u redovnu terapiju uvode blagi analgetici u kombinaciji sa tzv. stabilizatorima nerava koji sprečavaju ponovne napade glavobolje.

TERAPIJA BOLA

je prva specijalistička ordinacija u Srbiji koja se bavi lečenjem svih vrsta bolova.

Pregledi: Pon-Pet 10-20h
Kućne posete: Pon-Ned 08-22h

Copyright © Terapija Bola - Sva prava zadržana.